Luomateitä

Luomateitä


Pyhäjoen pohjoispuolta kulkeva maantie Oulaisista Pyhäjoelle ja Haapavedelle valmistui 1700-luvun lopulla. Vielä noin sata vuotta myöhemmin koko jokivarren tieverkosto oli suppea käsittäen pienten kylä- ja tilusteiden lisäksi vain yhden varsinaisen maantien, joka kulki pitkin Pyhäjokilaaksoa merenrannalta aina Pyhäjärvelle saakka. 

Pohjanmaan radan rakentaminen 1886 vilkastutti liikennettä Oulaisista Pyhäjoen yläjuoksun kuntiin (mm. Haapavesi, Kärsämäki ja Piippola). Liikenteen vilkastuminen synnytti myös uuden ammattikunnan, rahdinajajat. Esimerkiksi haapavetisellä kauppiaalla Juho Väänäsellä oli parhaimmillaan kymmenkunta vakinaista rahdinajajaa ja oma tavaramakasiini Oulaisten asemalla. Maantien käyttöä lisäsi myös tavaraliikenne Oulaisten ja Matkanivan välillä johtuen Annosen ja Lehtopäässä sijainneen Juseliuksen sahoista. 

Teiden rakentaminen ja kunnossapito oli pääasiassa maanomistajien harteilla. Lisäksi talonpoikaisväestön piti huolehtia kyytilaitoksesta eli järjestää matkustavaisille majoitus- ja ruokailumahdollisuudet kievareissa sekä vastata kievarien välisten taipaleiden hevoskyydeistä. Vuonna 1865 Matkanivan kievari oli Tirilässä ja muutamaa vuotta myöhemmin Koistilassa. Kievarilaitos loppui vähitellen vuosisadan loppuun mennessä. 

Vuonna 1914 tehtiin kuvernöörivirastolle kaksi anomusta autoliikenteen harjoittamisesta Oulainen-Haapavesi välillä, mutta ensimmäinen maailmansota tyrehdytti autoinnostuksen liikkeellelähtöä. Säännöllinen linja- autoliikenne alkoi vuosia myöhemmin 1920-luvulla. Pyhäjoen eteläpuolinen maantie Oulaisista Haapavedelle valmistui vasta vuonna 1959. 

Matkaojan suussa sijainneen ensimmäisen talon, Äijälän, isäntänä oli vuonna 1548 Olli Heikinpoika. Tirisen talon perusti vuonna 1577 Juho Laurinpoika ja kolmekymmentä vuotta myöhemmin perustettiin Mäyrän ja Suvannon talot. 

Lähteet: 
Isokivelä Tapio. Luomateitä ja renkkusiltoja. Matkanivan kylän vaiheita ja elämää. Toinen täydennetty painos. Painoykkönen Ky. Oulainen. 2006 
Isokivelä Tapio. Leijona Matkanivassa. Pakinoita vuosien varrelta kotikylältä ja kauempaakin. Painoykkönen Ky. Oulainen. 2012 
Turunen Harri. Oulaisten historia. Pyhäjokiseudun Kirjapaino, Oy. Oulainen. 1986 
Turunen Harri. Aina työtä ahkeralla – opetusneuvos Tapani Tirilä 75 vuotta. Pyhäjokiseudun Kirjapaino Oy. Oulainen. 1993
(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään